Pressmeddelande -

Stora Ponduspriset 2013 till Ellen Ekman för serien Lilla Berlin

Nordens största seriepris (50 000 kr) delades ut på Bokmässan i Göteborg
Serieskaparen Ellen Ekman har tilldelats 2013-års svenska Stora Ponduspris. Ponduspriset är instiftat av nordens mest framgångsrika serietecknare Frode Øverli och hans kompanjon Håkon Strand från Strand & Øverli. Priset är uppkallat efter Frode Øverlis populära seriefigur Pondus. Den överväldigade pristagarens första kommentar: ”Vet de verkligen vad de gör, nu?” Årets prisceremoni genomfördes på Bok & Bibliotek i Göteborg. Prisutdelare var Frode Øverli och Håkon Strand.

Stora Ponduspriset 2013 Juryns motivering: ”Lilla Berlin av Ellen Ekman är en mycket ung strippserie som redan efter några få månader av daglig publicering fått väldigt mycket att stämma. Ellen Ekman är en serieskapare med mycket på hjärtat och med en lekfull och flyhänt formuleringsförmåga. Skärpa, autentiska dialoger, suveräna person- och miljöskildringar och ett utsökt öga för de små detaljerna som särskiljer en rätt utstyrd unik och karakteristisk hipster från en annan unik och karakteristisk hipster. I Lilla Berlin är varje liten stripp en mininovell, med träffsäkra porträtt av unga stockholmare anno 2013 och där vardagliga, igenkännbara situationer skildras med precis humor och satir. Priset delas ut till en ung serieskapare som har uppnått mycket på kort tid, och som vi är övertygade om kommer att fortsätta utvecklas positivt och skapa ännu bättre serier i framtiden”

Årets pristagare

Om Ellen Ekman: Ellen Ekman är illustratör och serietecknare, utbildad på Serietecknarskolan i Malmö. Hon är född 1986. Uppvuxen i Stockholm och påbörjade en högskoleutbildning där. År 2011 kände Ellen att hon behövde en paus. Hon övergav sina konststudier, flyttade till Malmö och börja plugga till serietecknare. Lilla Berlin är resultatet av en skoluppgift och publicerades första gången som gästserie i Sydsvenskan. Lilla Berlin blev fort etablerad och publiceras nu bland annat i dagligen i Metro. En bok är planerad att komma ut på Kolik Förlag i januari 2014

Ellen om Lilla Berlin: ”– Lilla Berlin handlar om ett gäng ängsliga storstadsbor som fotar, festar, facebookar och förfasar sig genom 2010-talet. Serien hämtar inspiration från allt jag betraktar runt mig; på gatan, på barer, i tunnelbanan, på nätet och genom Instagrams förskönande filter, med målet att samla alla våra samtida neuroser i en serie.”

Ellen om Ponduspriset: ”– Jag är otroligt stolt och glad att få ta emot Ponduspriset. Jag har ju bara hållit på och tecknat Lilla Berlin i ett år och är ganska ny på seriescenen, så det kändes först lite som när Barack Obama fick Fredspriset: Vet de verkligen vad de gör, nu? Men det är ett enormt erkännande av att jag har hittat rätt med min serie och att jag är på väg i rätt riktning. Priset kommer att sporra mig att fortsätta rita Lilla Berlin och utveckla mitt serieskapande”

Bakgrund

Priset delas ut i syfte att uppmuntra nya svenska serieskapare som hjälpt till att utveckla dagstidningsseriekonsten i Pondus anda, i konkurrens med den amerikanska dominansen bland serier i svenska dagstidningar. Ponduspriset är Nordens största seriepris. Den svenska prissumman är på hela 50 000 kronor. Priset är årligen återkommande, både i Norge och Sverige, och delas i år ut för tredje gången i Sverige. Vinnarna utses av en jury bestående av representanter för initiativtagarna och tidningen Pondus. Utöver prissumman är vinnaren också garanterad publicering i en särskild utgåva via Egmont Comic Nordic. Den svenska Pondustidningen har, i likhet med den norska, ambitionen att lyfta fram lokala serieskapare samt även att finna andra nordiska seriekoncept som håller hög kvalitet och passar in i tidningens profil. Pondus är Nordens mest spridda inhemska strippserie och publiceras i över 135 tidningar och webbplatser. Pondustidningen är med en sammanlagt nordisk upplaga på över 100 000 ex den ojämförligt största publikationen för nordiska strippserier. För mer information och bildmaterial kontakta:

Jonas Svensson, Pondusredaktör tel: +46 70 518 29 24

Håkon Strand/Strand Comics /Strand&Øverli Tel +47 988 35 553 E-post: haakon@strandcomics.no www.strandcomics.no

För intervju kontakta: Ellen Ekman ekmanellen@gmail.com +460706989722

Bildmaterial: Ellen Ekman, Lilla Berlin, Frode Øverli, Pondus


Ämnen

  • Litteratur

Kategorier

  • ellen ekman
  • lilla berlin
  • pondus
  • pondus-priset
  • bokmässan 2013
  • serier

Egmont Kids Media Nordic AB, med verksamhet i Malmö, är marknadsledande inom barn- och ungdomsmedia samt spel och pussel. Egmont Kids Media i Sverige omsätter 470 miljoner SEK (2012) och har 105 anställda. Verksamheten ingår i den internationella Egmontkoncernen, en av Skandinaviens ledande mediekoncerner med 6 400 medarbetare och som ger ut medier i över 30 länder. Egmonts totala omsättning uppgick 2012 till 1,6 miljarder EUR.  
Läs mer på www.egmontkm.se och www.egmont.com