Gå direkt till innehåll
Thomas Sandell designar hus åt Husqvarnas Automower®

Pressmeddelande -

Thomas Sandell designar hus åt Husqvarnas Automower®

I allt fler trädgårdar dyker de upp, robotgräsklipparna från Husqvarna. För många blir robotarna mer än en gräsklippare, ofta ger ägarna sina robotgräsklippare namn och egna små hus. Inspirerade av detta bad Husqvarna Thomas Sandell och fyra andra framstående arkitekter i Nordeuropa, att designa var sitt hus till en Husqvarna Automower®. 

Husqvarna har tillverkat robotgräsklippare i 19 år och idag finns de tystgående robotgräsklipparna i trädgårdar runt om i hela världen. I ur och skur och i trädgårdar med träd och rabatter skapar robotgräsklipparen vackra gräsmattor utan att husägarna behöver sätta sin fot utanför dörren. Dessutom tycks robotgräsklipparen väcka känslor. Många blir så fästa vid sina robotklippare att de till och med bygger speciella hus där de kan ”bo” och parkera. Inte för att det behövs, men för att de vill. 

Trenden att bygga hus till klipparna inspirerade Husqvarna att fråga fem av de bästa arkitekterna i Nordeuropa om de skulle vilja rita var sitt hus till Husqvarnas robotgräsklippare. Dessutom ville Husqvarna att de skulle sätta sin prägel också på själva klipparen. 

I Sverige gick frågan till en av landets främsta arkitekter och formgivare, Thomas Sandell på arkitektbyrån sandellsandberg. Resultatet blev en silverfärgad Automower® och ett vackert rött hus som bär Thomas Sandells tydliga signum. 

– Jag uppskattar Husqvarnas enkla produktdesign och det har varit utgångspunkten i min tolkning av Automower-huset. Jag har alltid dragit mig till den arketypiska formen för ett hus, vilket också syns tydligt i det här projektet. Mitt Automower-hus utstrålar en sorts enkelhet, självklarhet och humor, förenat med lite glädje också. Mitt hus kommer passa in i alla typer av trädgårdar, från den lilla villatomten till den pampiga herrgårdsträdgården, säger Thomas Sandell. 

Alla ritningar, bilder och instruktioner för att bygga Sandells hus finns på http://www.husqvarna.com/se/automower-house-2014/. Även för den något mindre händige ges möjlighet att ha ett arkitektritat hus till sin robotgräsklippare. Under april auktioneras Sandells gräsklipparhus ut på www.lauritz.com tillsammans med hans specialdesignade Husqvarna Automower®, där summan för försäljningen skänks till Läkare utan gränser. De flesta av de andra arkitekternas hus och robotgräsklippare kommer att auktioneras ut på samma hemsida.

Husqvarna Automower®

Husqvarna Automower® är den första robotgräsklipparen som är kapabel att ta hand om ditt gräs dygnet runt och i alla väder. Den är eldriven och avger därför inga skadliga emissioner. Den unika klipptekniken baseras på att Husqvarna Automower® klipper gräset flera gånger i oregelbundna mönster. När robotgräsklipparen känner av ett hinder i form av till exempel en gren eller sten väljer den en annan väg för sin framfart. När det är dags att ladda batteriet återvänder robotgräsklipparen automatiskt till sin laddningsstation. 

Husqvarna Automower® är designad för att klippa gräs i alla typer av trädgårdsmiljöer, från de enklaste till de mer komplexa med kuperade gräsmattor. 

Övriga länders arkitektbidrag

Danmark, Andreas Klok Pedersen, BIG

I Danmark samarbetar Husqvarna med Andreas Klok Pedersen på arkitektbyrån BIG. Kontoret är bland annat känt för den Danska paviljongen på Världsutställningen i Shanghai 2010 och New Tallinn City Hall i Estland. BIG donerar pengar från auktionen på Lauritz.com till Röda korset.

Tyskland, Jürgen Mayer H., J.MAYER.H

I Tyskland samarbetar Husqvarna med arkitekt Jürgen Mayer H., bland annat känd för Metropol Parasol i Sevilla och Checkpoint Sarpi i Georgien. J. Mayer H. väljer att donera pengar från auktionen på Lauritz.com till Deutsche AIDS-Hilfe e.V. 

Finland, Päivi Meuronen, JKMM

I Finland samarbetar Husqvarna med Päivi Meuronen på JKMM, som bland annat har ritat den Finska ambassaden i Paris och högtalarbordet Kaikuuu01. Pengarna från auktionen på Lauritz.com doneras till UNICEF. 

Norge, Kurt Singstad , MAD 

I Norge är samarbetet med arkitektbyrån MAD representerad av Kurt Singstad. MAD har ritat Egmont HQ byggnaden i Nydalen i Oslo och bostadshus i det historiska området Sorenga Norge. Pengarna från auktionen på Lauritz.com väljer MAD att skänka till Architecture for Humanity. 





Ämnen

Kategorier

Regioner


Husqvarnakoncernen är världens största tillverkare av utomhusprodukter som motorsågar, trimmers, gräsklippare och trädgårdstraktorer. De är även ledande i Europa när det gäller bevattningsprodukter och en av världens största tillverkare inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrin. Husqvarna erbjuder produkter till både konsumenter och professionella och har en försäljning i över 100 länder. Nettoomsättningen uppgick 2010 till 32 miljarder kronor och det genomsnittliga antalet anställda var 15 000.

Kontakter

Karolina Zenk

Karolina Zenk

Presskontakt Marketing Manager 070 664 70 59
Daniel Andersson

Daniel Andersson

Presskontakt Trade Marketing Manager PRO Husqvarna 072 855 13 76

Om Husqvarna

Husqvarna är ett varumärke inom Husqvarna Group som är marknadsledande på innovativa, högkvalitativa produkter och tjänster för park, skog och trädgård. Sedan starten 1689 har Husqvarna stort fokus på forskning och utveckling, och är en pionjär när det gäller robotgräsklippare och motorsågar. Idag består produktportföljen av nästa generations robotgräsklippare, åkgräsklippare, motorsågar och trimmers för både proffs och privatkunder. Hållbart värdeskapande, innovation och digitalisering fortsätter att vara viktiga delar i resan framåt. Husqvarnas produkter säljs i över 100 länder.

Husqvarna Group, som också inkluderar Gardena och Husqvarna Construction, har 13 800 anställda globalt. Nettoomsättningen 2023 uppgick till 53,3 miljarder kronor.

Husqvarna Sverige
Drottninggatan 2
561 82 HUSKVARNA
Sweden