Pressmeddelande -

Få svenskar vet hur man agerar vid lavin

Skidutrustningen har blivit alltmer avancerad och hälften av alla unga skidåkare åker offpist. Få har dock kunskap om hur man agerar när en lavin går, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Idag kom uppgiften om att en svensk omkommit i en lavin i Schweiz. Förra vintern var en av de mest olycksdrabbade på många år, med flera dödsfall.

Nu i sportlovstider är det många svenskar som är på skidresa i fjällen och Alperna. Utrustningen för utförsåkare har utvecklats mycket på senare år. Det har bidragit till att fler vågar sig utanför pisten där risken för olyckor och laviner är större. Trots det säger sju av tio skidåkare att de inte vet hur man agerar när det går en lavin, enligt en undersökning från If.

– Åker man offpist är det viktigt att ta del av den lavininformation som finns tillgänglig och också att man är rätt rustad, det gäller både utrustning- och kunskapsmässigt, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Undersökningen, som gjordes med 1 039 utförsåkare i oktober, visar att nära hälften, 47 procent, av de unga åkarna mellan 18 och 29 år uppger att de åker offpist. 24 procent av alla skidåkare är oroliga för laviner men endast 18 procent har lavinsändare eller annan skyddsutrustning.

En svensk omkom i Schweiz igår och tidigare i veckan kom nyheter om att tre personer skadades vid en lavin i Kittelfjäll. Förra säsongen var den mest olycksdrabbade på 15 år då flera svenskar skadades och dödades i laviner både i Sverige och utomlands.

Undersökningen gjordes bland 1 039 utförsåkare mellan 18 och 74 år av If i samarbete med YouGov i oktober 2013.

FLER RESULTAT FRÅN UNDERSÖKNINGEN (totalen)

1. Händer det att du åker off-pist?

Ja   31%
Nej   69%

2. Händer det att du är orolig för lavinrisk vid utförsåkning?
Ja, i Sverige  12%
Ja, utomlands  16%
Nej, aldrig   76%

3. Anser du dig ha kunskap om hur man agerar vid lavin?
Ja  30%
Nej  70%

4. Brukar du ha en lavinsändare eller annan skyddsutrustning i händelse av lavin?
Ja  18%
Nej  82%


Ämnen

  • Resor

Kategorier

  • skidåkning
  • off pist
  • undersökning

Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2012 till drygt 40 miljarder svenska kronor och antalet anställda är 6 800. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc. If erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring, företagsförsäkringar och personförsäkring.

Kontakter

Osvald Wiklander

Presskontakt vik. pressansvarig +46 73 386 60 56

Caroline Starck

Presskontakt Informationschef 070-628 23 63

Jessica Hjälmered

Presskontakt Pressansvarig 0768691082