Pressmeddelande -

Hundar mer påpälsade i söder än i norr

Vinterkylan biter inte bara på oss människor – även hundar blir kalla och frusna. En undersökning som försäkringsbolaget If gjort visar att det är vanligare med varm jacka till hundar i södra Sverige än i norra.

Under vintern kan hunden behöva ha på sig en varm jacka för att klara kylan utomhus. Särskilt i landets nordliga delar kryper temperaturen ibland ner så lågt att hunden bör ha ett extra plagg. Men en undersökning från If visar att det istället är i södra Sverige som det är vanligast med varm jacka till hunden

– Det kan verka lite bakvänt att det är vanligare med varm jacka i södra Sverige. Med tanke på klimatet borde det ju vara tvärtom. En förklaring kan vara att hundraserna skiljer sig åt geografiskt, säger Jenny Stenberg, djurspecialist på If.

Södra Djursjukhuset i Stockholm uppger att hundar som har väldigt kort päls, exempelvis en korthårig chihuahua, kan behöva jacka vid 3-7 minus grader. Har hunden lång päls klarar de lägre temperaturer utan problem.

– Tänk på att hundens jacka ska vara funktionell och fylla sitt syfte. Det är inte ett modeplagg, säger Jenny Stenberg.

Undersökningen

Har du varm jacka till din hund?

Norra Sverige (Norrland +Dalarna) 24 %
Södra Sverige (alla övriga län) 32 %
Stockholms län 39 %

1 169 hundägare tillfrågades av undersökningsföretaget YouGov i februari 2013

För ytterligare information: Daniel Claesson, Pressansvarig If Sverige. Mobil: 076-634 59 19 E-post: daniel.claesson@if.se


Ämnen

  • Djur

Kategorier

  • undersökning
  • jacka
  • hund
  • vinter

Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2012 till drygt 40 miljarder svenska kronor och antalet anställda är 6 800. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc. If erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring, företagsförsäkringar och personförsäkring.

Kontakter

Osvald Wiklander

Presskontakt vik. pressansvarig +46 73 386 60 56

Caroline Starck

Presskontakt Informationschef 070-628 23 63

Jessica Hjälmered

Presskontakt Pressansvarig 0768691082

Relaterat innehåll