Pressmeddelande -

Stora skillnader i uppklaring av bostadsinbrott

Idag presenteras en rapport om uppklaringen av bostadsinbrott. De regionala skillnaderna är stora. Från Gotland där 19 procent blir uppklarade till Stockholms län där siffran bara är 3 procent. Slutsatsen är att det går att förbättra arbetssättet för att klara upp fler bostadsinbrott.

Nationella Brottsofferveckan pågår för fullt i Stockholm. Vid dagens seminarium där försäkringsbolaget If är värd presenteras en rapport om uppklaringen av bostadsinbrott. Varje år sker ungefär 20 000 bostadsinbrott i Sverige.

Stiftelsen Tryggare Sverige har tagit fram rapporten som visar att det är stora skillnader i uppklaringen av dessa brott. På Gotland blir 19 procent personuppklarade, alltså att en gärningsperson grips, medan det i Stockholm bara är 3 procent som klaras upp.

– På Gotland och i Norrbottens län är man uppenbarligen bättre på att stoppa inbrottstjuvarna. Det finns goda exempel både i Sverige och internationellt för att öka uppklaringen. Polisen måste lära och använda de metoder som vi vet ger resultat, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Bostadsinbrott är en form av vardagsbrott som Rikspolisstyrelsen har uttalat att de prioriterar. Den nya polisorganisationen kan vara ett sätt att samordna resurserna och arbeta mer enhetligt. Det kräver att Polisen tar tillvara de kunskaper och erfarenheter som finns.

- Rapporten visar att det går att arbeta effektivare mot bostadsinbrotten. Den låga uppklaringen i Sverige måste öka om inte tjuvarna ska betrakta inbrott som en riskfri verksamhet. Vi försäkringsbolag kan täcka det ekonomiska, men aldrig ersätta den trygghet som går förlorad när man drabbas av inbrott i sitt hem, säger Göran Kellner.

Tabell, personuppklaring av bostadsinbrott (län)

Gotland19 %
Norrbotten9 %
Jämtland7 %
Västerbotten6 %
Värmland6 %
Uppsala6 %
Gävleborg6 %
Örebro6 %
Västra Götaland6 %
Dalarna5 %
Västmanland5 %
Östergötland5 %
Halland5 %
Kalmar5 %
Västernorrland5 %
Blekinge5 %
Södermanland5 %
Skåne4 %
Kronoberg3 %
Jönköping3 %
Stockholm3 %
Hela landet4 %

För ytterligare information: Daniel Claesson, Pressansvarig If Sverige. Mobil: 076-634 59 19 E-post: daniel.claesson@if.se


Ämnen

  • Brott

Kategorier

  • vardagsbrott
  • rapport
  • uppklaring
  • tryggare sverige

Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2012 till drygt 40 miljarder svenska kronor och antalet anställda är 6 800. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc. If erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring, företagsförsäkringar och personförsäkring.

Kontakter

Osvald Wiklander

Presskontakt vik. pressansvarig +46 73 386 60 56

Caroline Starck

Presskontakt Informationschef 070-628 23 63

Jessica Hjälmered

Presskontakt Pressansvarig 0768691082