Pressmeddelande -

Tre av fyra vet inte hur barnens skolförsäkring gäller

En undersökning från försäkringsbolaget If visar att tre av fyra föräldrar inte vet vilket försäkringsskydd deras barn har via kommunen. En del kommuner har barnen försäkrade dygnet runt, andra endast under skoltid. Kommunernas försäkring har även mindre omfattning än vanliga barnförsäkringar.

Alla skolbarn i Sverige är idag försäkrade via sin kommun. Vad försäkringen omfattar, när den gäller och vilken ersättning den ger har däremot få föräldrar kunskap om. Enligt en undersökning från If uppger tre av fyra föräldrar att de inte känner till vilket skydd deras kommun erbjuder.

-  De allra flesta kommuner har ett bra försäkringsskydd för barnen. Men hos vissa gäller skyddet endast  under skoltid och det är en olycksfallsförsäkring.  Det innebär ett skydd om barnen råkar ut för en olycka, men inte om man drabbas av en sjukdom, säger Carina Robbstål, personskadechef på If.

I runt 50 av landets 290 kommuner är barnen försäkrade endast under skoltid. Kvällar, helger och lov är barnen inte försäkrade. Därför är det viktigt att föräldrarna får information om vad som gäller där de bor. Då kan de vid behov komplettera så skyddet gäller dygnet runt.

-  Det bästa är att kontakta kommunen för att få information om vad skolförsäkringen omfattar. Ett gott råd är att även kontrollera försäkringsbeloppen eftersom ersättningarna kan skilja sig väsentligt mellan olika kommuner, säger Carina Robbstål.

Undersökningen:

Vet du vilket försäkringsskydd som kommunen ger för barn i din kommun?
Antal svarande föräldrar 1480
Ja 26%
Nej, osäker 46%
Nej, ingen aning 28%
Summa 100%

Undersökningen gjordes av YouGov i sept/okt 2013.

För mer information: Kajsa Svärd, presskontakt If Sverige, 070-883 64 11, kajsa.svard@if.se


Ämnen

  • Barn, ungdom

Kategorier

  • skola
  • föräldrar
  • undersökning
  • försäkring

Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2012 till drygt 40 miljarder svenska kronor och antalet anställda är 6 800. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc. If erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring, företagsförsäkringar och personförsäkring.

Kontakter

Osvald Wiklander

Presskontakt vik. pressansvarig +46 73 386 60 56

Caroline Starck

Presskontakt Informationschef 070-628 23 63

Jessica Hjälmered

Presskontakt Pressansvarig 0768691082

Relaterat innehåll