Pressmeddelande -

Tre av tio kontrollerar inte hantverkaren

En undersökning från försäkringsbolaget If visar att tre av tio inte gör någon kontroll alls på hantverkare de anlitar. För att vara säker på att jobbet blir ordentligt gjort bör både F-skattsedel och behörighet kontrolleras. If ger tips och råd för den som planerar att renovera hemma.

Renoveringar och ombyggnader, installationer och reparationer - vid många tillfällen behövs en duktig hantverkare. För att veta att hantverkaren kan sin sak finns certifiering och behörigheter inom olika områden. Detta ger kunden trygghet och en garanti att det är yrkesskickliga personer som gör jobbet.

En undersökning från If visar att långt ifrån alla kontrollerar att den hantverkare de anlitar är behörig. Tre av tio, 29 procent, kontrollerar varken behörighet, F-skattsedel eller byggfelsförsäkring hos hantverkaren.

- Den som struntar i att göra de här enkla kontrollerna på sin hantverkare riskerar att hamna i stora problem. Ett dåligt utfört jobb kostar både pengar och extra arbete. Därför ska man alltid be om att få se både behörighet och F-skattsedel på sin hantverkare, säger Mathias Schütt, besiktningsman på If.

Om en hantverkare inte följer branschens regler och riktlinjer för hur arbeten ska utföras gäller inte hemförsäkringen om en byggskada eller andra problem uppstår.

Undersökningen:

Kontrollerade du något av följande om hantverkaren?

Ja, innehav av F-skattsedel 55 %
Ja, behörig, auktoriserad eller certifierad 55 %
Ja, försäkrad mot byggfel 18 %
Nej, inget av alternativen 29 %

Undersökningen gjordes av YouGov med 1 884 personer som anlitat hantverkare de senaste tre åren.

Checklista i samband med att du anlitar hantverkare:

  • Anlita alltid en behörig firma om du inte själv kan utföra arbeten enligt rådande branschregler
  • Tänk på följande om du anlitar en firma:

-  Ta in anbud från flera firmor – men låt inte endast priset avgöra ditt val

-  Kontrollera att de har F-skattsedel, direkt eller via Skatteverket

-  Kontrollera om det finns obetalda skulder via Kronofogden

-  Kontrollera eventuella konkurser och att alla papper är i sin ordning via Bolagsverket

  • Var en tydlig beställare genom att alltid göra upp ett skriftligt avtal och en kravspecifikation
  • Var noga med att i samband med rör- och våtrumsarbeten se till att det utförs enligt de branschregler som finns för keramik (BKR), plastmattor (GVK) och rör (Säker Vatten)
  • Kom överens om en garanti för arbetet då det inte gäller automatiskt, notera garantin i det skriftliga avtalet
  • Betala aldrig i förskott, alternativt följ en avtalad betalningsplan där delbetalning görs mot att vissa avtalade arbeten utförts

Mer tips och råd vid renovering finns på https://icmt.ifint.biz/web/se/privat/forsakringar/villaforsakring/pages/renovera-hus.aspx

För ytterligare information: Daniel Claesson, Pressansvarig If Sverige. Mobil: 076-634 59 19 E-post: daniel.claesson@if.se


Ämnen

  • Företagande, allmänt

Kategorier

  • undersökning
  • renovering
  • hantverkare

Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2012 till drygt 40 miljarder svenska kronor och antalet anställda är 6 800. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc. If erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring, företagsförsäkringar och personförsäkring.

Kontakter

Osvald Wiklander

Presskontakt vik. pressansvarig +46 73 386 60 56

Caroline Starck

Presskontakt Informationschef 070-628 23 63

Jessica Hjälmered

Presskontakt Pressansvarig 0768691082

Relaterat innehåll