Pressmeddelande -

Utlandsresenärer skadas för miljardbelopp – kraftig ökning sedan 2008

I takt med att resandet ökar drabbas allt fler av skador och olyckor. Över en miljard kronor om året betalas ut i ersättningar till resenärer. Sedan 2008 har antalet ärenden ökat med 95 procent hos försäkringsbolaget If.

Utlandsresor har blivit allt vanligare i takt med att flygpriserna sjunkit. Yngre resenärer ger sig av som backpackers på långa resor till avlägsna länder.  Äldre med god ekonomi reser iväg till sol och värme under den svenska vintern. Men paradisresan kan snabbt förvandlas till en kostsam sjukhusvistelse.

Totalt betalar försäkringsbolagen ut över en miljard kronor varje år till resenärer som råkar illa ut i utlandet. Mellan 2008 och 2013 har antalet reseförsäkringsärenden hos If ökat med 95 procent, nära en fördubbling på fem år. Huvuddelen är sjuk- och olycksfall på resan.

När man vistas länge i miljöer där det finns t.ex. malaria och denguefeber så ökar risken att smittas av sjukdomar. Men många unga råkar också ut för skador i samband med olyckor.

–  Vi ser att människor ändrar beteende när de är utomlands.  Folk som aldrig skulle cykla utan cykelhjälm hemma i Sverige kan plötsligt tycka att det är en bra idé att köra motorcykel i flipflops och shorts i Thailand, gärna med en öl innanför västen. Särskilt unga tenderar att ta risker. De behöver tänka på att vara rädda om sig, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

För äldre resenärer kan en resa vara en stor påfrestning om man sedan tidigare har ett hälsotillstånd som riskerar att förvärras.  För personer över 70 år är över hälften av den försäkringsersättning som totalt betalas ut kopplad till resa. Många äldre vänder sig till läkare och får klartecken att ge sig iväg men detta är inte alltid tillräckligt.

–  Läkaren avgör om du klarar av att göra resan men tar inte med i beräkningen om det finns risk för att du kommer behöva behandling. En sjukhusvistelse utomlands kan vara en jobbig upplevelse även om det inte är fara för livet. För att underlätta för våra kunder erbjuder vi ett test för att se om medicinsk förhandsbedömning behövs. Det ökar tryggheten och gör det lättare att fatta beslut om man är i tillstånd att åka, säger Daniel Claesson.

Exempel på kostnader vid sjukvård i utlandet:

- Infektion i fötterna, Mexico. 15 000 kr.

- Feber/utslag, Kanarieöarna 10 000 kr.

- Blodpropp i hjärnan, Kanarieöarna 175 000 kr.

- Blåsor/sår på foten, Thailand. 7 000 kr.

- Denguefeber, Thailand. 12 000 kr.

- Ryggskada, sjuktransport, Schweiz 90 000 kr

För mer information: Kajsa Svärd, presskontakt If Sverige, 070-883 64 11, kajsa.svard@if.se

Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2012 till drygt 40 miljarder svenska kronor och antalet anställda är 6 800. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc. If erbjuder hemförsäkring där reseförsäkring ingår. Utlandsresekort tas med fördel med på resan.


Ämnen

  • Sjukdomar

Kategorier

  • utlandsresekort
  • reseförsäkring
  • sjukdom
  • olycksfall
  • semester
  • resa

Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2012 till drygt 40 miljarder svenska kronor och antalet anställda är 6 800. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc. If erbjuder hemförsäkring där reseförsäkring ingår. Utlandsresekort tas med fördel med på resan.

Kontakter

Osvald Wiklander

Presskontakt vik. pressansvarig +46 73 386 60 56

Caroline Starck

Presskontakt Informationschef 070-628 23 63

Jessica Hjälmered

Presskontakt Pressansvarig 0768691082

Relaterat innehåll