Pressmeddelande -

NY SIFO-UNDERSÖKNING: SVENSKARS FILDELANDE MINSKAR

Den omdebatterade fildelningslagen IPRED infördes för två år sedan. Vid denna tidpunkt genomfördes en SIFO-undersökning som visade att drygt var fjärde svensk laddar ner film och serier från nätet. Lika många svarade att de tänkte fortsätta med det också efter IPREDs införande. På frågan vad som krävs för att få bukt med fildelning svarade 64 procent att de vill ha bra lagliga alternativ som är enkla och prisvärda. En färsk SIFO-undersökning visar att antalet svenskar som laddar ner film och serier på olaglig väg nu minskar.  

För två år sedan rasade debatten om fildelning i Sverige, med anledning av att den nya fildelningslagen IPRED skulle införas. Många var motståndare till införandet av lagen som, enligt kritikerna, kriminaliserade en hel generation människor som tack vare Internet helt förändrat sitt sätt att konsumera media. Flera var samtidigt för lagen då den syftar till att skydda upphovsmännens intressen.  

Inför lagens ikraftträdande frågade Viasat svenskar via en SIFO-undersökning om de skulle kunna tänka sig bryta mot lagen genom att ladda ner filmer och serier på olaglig väg. Vid denna tidpunkt svarade hela 26 procent ja. Ytterligare 20 procent svarade ja, men bara om det inte skulle finnas bra lagliga alternativ att tillgå. Tilltron till IPRED var låg, endast 3 procent trodde IPRED skulle stoppa den olagliga nedladdningen. På frågan vad man trodde skulle få människor att sluta ladda ner film och serier på olaglig väg svarade 64 procent att man ville ha bra lagliga alternativ som är enkla och prisvärda.  

"På Viasat lyssnade vi på svenskarnas tydliga uppmaning. Vi förstår att fildelning inte handlar om att man inte vill betala ersättning till upphovsrättsinnehavaren. Det handlar helt enkelt om att vi måste erbjuda riktigt bra lagliga alternativ. Vi kan inte klamra oss fast vid gamla affärsmodeller och förlita oss på förbud för att stoppa en, för många, skrämmande utveckling. På Viasat ser vi istället fildelning som vår största konkurrent, och vi måste bli bättre på att erbjuda en riktigt stabil, enkel och prisvärd tjänst med bra innehåll för de TV-tittare som vill bestämma själva vad de ska se och när de ska se det", säger Hans Skarplöth, VD Viasat Sverige.  

Ett år efter IPREDs införande frågade Viasat återigen om det händer att man laddar ner film och serier på olaglig väg. 16 procent svarade ja. När vi idag, två år efter införandet, ställer samma fråga svarar 13 procent ja. I mars 2010 ställdes frågan om det händer att man tittar på streamat material på nätet på olaglig väg. 11 procent svarade ja 2010, och när vi i år ställer samma fråga idag har också denna siffra sjunkit till 8 procent.  

"Jag är övertygad om att den sjunkande andelen fildelande svenskar inte har att göra med IPRED. Det har att göra med att svenskar har fått tillgång till en rad bra lagliga alternativ, där vårt bidrag är Viaplay. Vi var tidigt ute med denna satsning och erbjuder idag tusentals filmer, TV-program och direktsänd sport på ett ställe tillgängligt via dator, mobil, läsplattor och uppkopplade TV-apparater" fortsätter Hans Skarplöth. 

Användandet av lagliga tjänster för att bestämma vad du ska se och när du ska se det ökar stadigt. Antalet videovisningar på MTG TVs reklamfinansierade Playtjänster på nätet har fördubblats på ett års tid, från 577 400 videovisningar per vecka under 2009 till 1 170 000 under 2010. På samma gång såldes dubbelt så mycket film och tre gånger så mycket sport på Viaplay under 2010 jämfört med 2009.  

"Utvecklingen ser bra ut men detta betyder inte att vi nöjt lutar oss tillbaka med armarna i kors – långt därifrån. Utvecklingen går i rasande takt och vi jobbar stenhårt för att förbättra och förfina våra olika tjänster så att du som TV-tittare alltid ska ha en bra film, ett bra TV-program eller en spännande fotbollsmatch att se oavsett hur du väljer att titta" avslutar Hans Skarplöth.  

FAKTARUTA IPRED IPRED - Intellectual Property Rights Enforcement Directive-  baseras på ett EU-direktiv från 2004. På svenska heter lagen Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område och röstades igenom 25 februari 2009 för att träda ikraft 1 april. Lagen ger upphovsrättsinnehavare rätt att vända sig till domstol för att få ut uppgifter på vem som står bakom en ip-adress och med den informationen kunna utkräva skadestånd för olaglig fildelning.

 

Ämnen

  • Konst, kultur, underhållning

Kategorier

  • viaplay
  • tv3play
  • tv6play
  • tv8 play

Viasat Sverige ingår i Modern Times Group MTG AB, ett ledande internationellt mediebolag med den största geografiska spridningen av TV-verksamhet i Europa. MTGs Viasat Broadcasting är en ledande fri- och betal-TV-operatör i Skandinavien och Baltikum och driver även TV-verksamet i Bulgarien, Tjeckien, Ungern, Slovenien, Ryssland, Ukraina och Ghana. Viasats fri- och betal-TV-kanaler och betal-TV-plattformar har 125 miljoner tittare i 31 länder. MTG är den största ägaren i Rysslands största oberoende TV-bolag (CTC Media - Nasdaq: CTCM), och den största kommersiella radiooperatören i Norden och Baltikum.

Modern Times Group MTG ABs A och B-aktier handlas på Nasdaq OMX Stockholms Large Cap-lista under symbolerna MTGA och MTGB.

Kontakter

Sahar Kupersmidt

Affärsområdeschef 08-5620 2500

Relaterat innehåll